leden van de Gemeenteraad
van de Gemeentes Leiderdorp en Leiden
Per e-mail: griffie@leiderdorp.nl en sleutel@leiden.nl
Betreft: zorgen rond besluitvorming inzake tracé Ringweg-Oost in relatie tot de Paramaribostraat en de Paramaribohof in Leiden
Leiden, 23 november 2009
Geachte dames en heren,
Allereerst mijn excuses dat wij onze zorgen eerst nu op een zo laat tijdstip kenbaar maken, maar wij hebben eerst vorige week uit de krant moeten vernemen dat alhoewel wij bijna het meest Noord-westelijke deel van Leiden zijn toch een oostelijke rondweg voor ons huis langs komt te lopen in Leiderdop. Ons deel van Leiden is niet betrokken geweest bij buurtinspraak of overleg. Zelfs de bewoners werkzaam bij beide gemeentes wisten niet dat het plan in deze vorm bestond.
Doordat wij pas op een zo laat tijdstip gealarmeerd werden hebben wij ook niet de mogelijkheid om deskundigenadvies in te winnen.
Wij maken ons zorgen over het feit dat – daar wij (het gebied Paramaribostraat, Paramaribohof, Nickeriepad en in zekere zin ook de Corantijnstraat) ingeklemd raken tussen de Willem de Zwijgerlaan en de ringweg Oost aan de Rietschans en Zijldijk – al het verkeer van en naar Noord en Oost Leiden langs ons huis komt. Zie hiervoor de onder gevoegde kaart hier in het klein en groot als voetnoot.
Uit de onderzoeksrapporten die ten grondslag liggen aan de besluitvorming rond het tracé van Ringweg Oost concluderen wij dat er veel is onderzocht maar niet de gevolgen van de aanleg en de verplaatsing van het verkeer voor ons stukje Leiden.
Dit klemt te meer daar de Willem de Zwijgerlaan reeds jaren in de lijst met meest vervuilende straten van Nederland staat op het gebied van fijnstof en luchtkwaliteit zoals blijkt uit dit kranten artikel en dit rapport van het RIVM .
Naast deze zorgen over de luchtkwaliteit en de gezondheidsrisico’s van dien maken wij ons zorgen over geluidhinder en geflits van autolampen. Ik zal hieronder ingaan op de verschillende elementen afzonderlijk: luchtkwaliteit, geluidshinder, uitzicht, groen in de wijk en de als gevolg daarvan daling van de waarde van onze koopwoningen.
Ter illustratie: De Willem de Zwijgerlaan ligt achter de hoge flat (Paramaribohof) en de rondweg komt net bij de achterkant van de boot.
Zoals u uit bovengeplaatste foto’s kunt zien wonen wij in een appartementencomplex direct aan de Zijl. Ons perceel wordt aan de ene kant begrenst door de Willem de Zwijgerlaan (9 uur) en door de Zijl en Zijldijk (2 uur). Door de planning van Ringweg Oost komen we nu dus in een soort lus te wonen van beide grote uitvalswegen en dit terwijl de Gemeente Leiden juist deze nieuwe weg aanprijst omdat deze er voor zou zorgen dat het verkeer eerlijk over de stad en haar inwoners zou worden verdeeld.
- Uit dit rapport blijkt niet dat er ook bij ons de lucht is gemeten of onze situatie in ogenschouw is genomen;
- In dit rapport wordt gesproken over het plaatsen van geluidsschermen bij de Rietschans en de Driegatenbrug. Nu zijn we er mee bekend dat de bewoners van de zogenaamde poldervilla’s bij de Driegatenbrug al vanaf het begin dat daar huizen zijn gekocht hebben gelobbyd voor geluidsschermen, maar ik zie niets terug van de bestrijding van geluidsoverlast die wij krijgen en onze situatie is minstens gelijkwaardig qua toename geluid.;
- In pagina 4 van dit rapport wordt gesproken over het feit dat de luchtkwaliteit slechts op een bepaalde wijze is getoetst omdat de grenswaarde zover van de achtergrond waarde afligt dat er geen sprake zal kunnen zijn van overschrijding. MAAR DOOR DE WILLEM DE ZWIJGERLAAN ALLEEN WORDT DIE AL OVERSCHREDEN!
- Op pagina 17 wordt uitdrukkelijk gesproken over het gevaar van dichtslibben van het verkeer op de route maar is men uitgegaan van een gunstiger scenario vanaf 2026. Wat dan in de tussentijd?
- Op pagina 18 wordt bij Leiden Oost opgemerkt dat qua luchtvervuiling geen rekening hoeft te worden gehouden met de A4 omdat die meer dan 600 meter verder ligt en dan de achtergrondwaarde van de vervuiling niet meer opdrijft. Maar de Willem de Zwijger ligt bij het Noorderlijk deel op een derde van de afstand.
- Uit pagina 22 en 23 blijkt dat wij niet zijn meegenomen in de berekening over geluidsoverlast.
- Op pagina 27 wordt gesproken over geluidschermen tot de rotonde. Waarom zou het geluid alleen Zuid-westelijk gaan en niet Noord-westelijk? Wordt er vanaf het Nickeriepad gezien geen maatregelen genomen?
- Uit het overzichtskaartje op pagina 28 blijkt des te meer dat onze situatie niet in ogenschouw is genomen.
- Op diezelfde pagina 28 wordt gesproken over een overschrijding van de geluidsnorm op de Rietschans. Dat verkeer komt even daarvoor over de rotonde bij ons.
- Op pagina 32 onderschrijft het rapport dat de Sabastraat (zijstraatje van de Willem de Zwijgerlaan) meer last van geluid zal krijgen doordat de Willem de Zwijger en de provinciale weg drukker zullen worden gebruikt. Hoe zit dit dan voor de Paramaribohof (100 meter meer richting Leiderdorp bij de brug over de Zijl) en de Paramaribostraat qua geluid en vuil? Dit is niet onderzocht zo te zien.
- Op pagina 38 wordt gesteld dat de scheepvaart geen invloed heeft op de luchtkwaliteit omdat er in de zomer per week 80 binnenvaartschepen en 200 pleziervaarttuigen langs zouden komen. Dit is totaal onjuist. Wellicht rekent de provincie alleen de grotere vaartuigen waarvoor de brug open moet maar bijgevoegd ziet u een foto op een zondagavond in augustus.
Scheepvaart op de Zijl. Bij de rode vlag komt de rotonde.
- Op pagina 108 wordt gesteld dat de Paramaribostraat minder geluidsoverlast zou krijgen. Dit lijkt me zeer onwaarschijnlijk! Wordt er op het moment nauwelijks op de Zijldijk gereden behalve door koopjesjaagsters op zaterdag, in de toekomt wordt de Zijldijk een belangrijke uitvalsweg van Leiden.
In het rapport over de verkeerssituatie van Goudappel Coffeng (http://gemeente.leiden.nl/fileadmin/files/Projecten/Ringweg_Oost/Documenten/Rapport_Verkeerssimulatie_Leiderdorp.pdf) wordt gesproken over de gevolgen van het openen van de brug over de Zijl wat veelvuldig gebeurt. Er is volgens dit rapport op pagina 10 dan sprake van filevorming. Op pagina 12 wordt zelfs gesproken van files tot op de rotonde. In het rapport wordt dit uitdrukkelijk een punt van aandacht genoemd.
Dit heeft mijns inziens direct gevolgen voor de luchtkwaliteit bij de rotonde maar met die situatie is in DGRM rapport geen rekening gehouden.
Op de website van de Gemeente Leiderdorp wordt er ook gesproken over HOVO banen langs de Zijldijk richting de brug. Wat is hovo? En waarom is dit niet meegerekend in de rapporten?
Wat wordt er voor ons gedaan? Dubbelglas voor ons koophuis? Een geluidswal voor de rotonde? Verplaatsing van de rotonde?
UITZICHT. AUTOLAMPEN EN GROEN
Uit de bouwtekening van de turborotonde aan de Rietschans (http://gemeente.leiden.nl/fileadmin/files/Projecten/Ringweg_Oost/Documenten/Zijldijk_-_Rietschans_rotonde.pdf) blijkt dat tussen de garage en het gebouw van Leenbakker op de foto met de bootjes een turborotonde komt te liggen.
Wij maken ons behalve over de herrie en de autodampen ook zorgen over ons uitzicht wat tot op heden tot de mooiste uitzichten van Leiden wordt gerekend en mede bepalend is voor de verkoopwaarde van ons huis.
Tevens zijn we bang voor geflits van autolampen door het vele verkeer op de rotonde. Veel bewoners slapen aan de rustige waterkant van onze flat.
Wat ons mede zorg baart is het feit dat alhoewel er in Leiden Noord zeer weinig groen is en veel mensen het wandelpad langs de Zijl gebruiken om even in de natuur te zijn nu dit door een autoweg langs de Zijl ook wordt verknald.
WAARDE ONROEREND GOED
Loopt het tracé veelal langs bedrijventerreinen en huurwoningen, ons deel langs de Zijl zijn allemaal koopappartementen. Door een rondweg bij ons huis aan te leggen daalt de waarde enorm. Wordt dat op een één of andere manier gecompenseerd?
JURIDISCH KADER
Ondanks het feit dat wij als bewoners langs het tracé direct belanghebbenden zijn, zijn wij nooit door de Gemeente Leiden of Leiderdorp voor een informatieavond uitgenodigd in tegenstelling tot anderen zoals ik nu lees op de website van de gemeente Leiden.
Van ons als bewoners van Leiden Noord West kan niet worden verwacht dat we de website van de gemeente doorspitten op voor ons relevant nieuws. Zeker niet als uit de naam van een weg OOST Leiden valt af te leiden.
Ten tweede speelt hier de vraag of de rapporten kunnen worden gekwalificeerd als deskundigen rapporten als bedoeld in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en of dan op de juistheid kan worden vertrouwd. Ik neem aan dat de schrijvers deskundig zijn maar volgens de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State mag bij besluitvoering alleen op de juistheid van zo’n rapport worden vertrouwd als er geen sprake is van twijfel vanwege onjuistheden of onvolledigheid van dat rapport. Gezien de bovengenoemde opsommingen meen ik dat hier sprake is van zulke onjuistheden en onvolledigheid. Ik stel me dan ook op het standpunt dat er nader onderzoek moet worden gepleegd naar fijnstof en geluidshinder.
ALTERNATIEVEN?
Kan de rondweg niet direct bij de Karwei van de Zijldijk afbuigen en dan door het industrieterrein in Leiderdorp richting de Engelendaal? Juist nu de bedrijven lobbyen voor meer afritten richting hun panden?
Kan de Engelendaal in zijn huidige vorm open blijven zodat het verkeer egaler zal worden verdeeld en niet half Leiden langs onze tuin komt?
Bij deze wil ik u dan mede namens de overige bewoners van Paramaribostraat 1-65 verzoeken om nog nader onderzoek te doen naar bovengenoemde punten en te overwegen om de weg net anders aan te leggen zodat wij nog enigszins gezond komen te leven.
Mijn dank voor uw aandacht!
Met vriendelijke groet,
Wytzia Raspe
Voorzitter VvE
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.