donderdag 8 oktober 2009

Achterstallige bijdragen aan de VVE kunnen ook verhaald worden op de nieuwe bewoners

Achterstallige bijdragen

Opgave van bestuur aan notaris van achterstallige bijdragen en omvang van het reservefonds bij eigendomsoverdracht of toedeling. In artikel 5:122 BW is onder meer bepaald dat de verkrijger (koper) en de vroegere appartementseigenaar hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de verschuldigde bijdragen die in het lopende of het voorafgaande boekjaar opeisbaar zijn geworden. Het splitsingsreglement kan hier wijzigingen op geven. (en dat is dus bij ons het geval)

Heeft bijvoorbeeld een appartementseigenaar al geruime tijd zijn maandelijkse bijdrage niet meer aan de VvE betaald en verkoopt hij zijn appartementsrecht zonder achterlating van zijn nieuwe adres, dan kan de VvE in plaats van de oude eigenaar, de nieuwe eigenaar aanspreken. Het is natuurlijk geen leuk welkom voor een nieuwe eigenaar als hij meteen geconfronteerd wordt met een vordering van de VvE voor bijdragen van het lopende en het voorafgaande boekjaar die de oude eigenaar verschuldigd was.

Voor een verkrijger is het niet altijd duidelijk wat hem te wachten staat. Daarom is in de nieuwe wetgeving bepaald dat de notaris er voor moet zorgdragen dat aan de akte van overdracht of toedeling een door het bestuur van de VvE afgegeven verklaring wordt gehecht. Deze verklaring heeft betrekking op de bijdragen waarvoor de verkrijger aansprakelijk zal zijn en bevat een opgave van hetgeen de oude eigenaar op de dag van de overdracht of toedeling aan de VvE schuldig is. De verkrijger is dan alleen aansprakelijk voor het bedrag genoemd in deze opgave. Betwist de oude eigenaar de hoogte van de opgave dan kan het betwiste bedrag zolang in depot worden gesteld bij de notaris totdat dit is opgehelderd. Omvat de opgave een te laag bedrag dan is de verkrijger alleen voor dit bedrag aansprakelijk.

Als het bestuur binnen een redelijke termijn geen opgave aan de notaris verstrekt, is dan de verkrijger niet aansprakelijk? Dit is niet met zoveel woorden in de wettekst opgenomen, maar volgt wel uit de tweede zin van lid 5, aldus de Memorie van Toelichting op de wet. De VvE zal zich dan moeten wenden tot de oude eigenaar om de achterstallige bijdragen te incasseren. De notaris maakt melding in de akte van overdracht of toedeling dat de bedoelde verklaring niet is verkregen.

Een zorgvuldige taakuitoefening van de notaris brengt mee dat hij ervoor zorg draagt dat het in de verklaring vermelde bedrag op de koopsom wordt ingehouden dan wel dat dit bedrag op andere wijze wordt verrekend. De verklaring moet tevens inhouden een opgave van de omvang van het reservefonds van de VvE. Zo weet een toekomstig eigenaar of er gereserveerd wordt voor toekomstig (groot-) onderhoud.

Omdat de notaris niet altijd weet of kan weten wie de bestuurder is van een VvE, doet een bestuurder er verstandig aan om zijn naam en adresgegevens als portefeuillestuk te laten opnemen in de Kadastrale Registers van de Dienst van het Kadaster en de Openbare Registers. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Door deze registers te raadplegen kan een notaris de bestuurder van de VvE achterhalen en de betreffende verklaring opvragen.

Bron: http://www.vvebelang.nl/pages/home/belangrijke-informatie/wijzigingen-app-wet.php

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.